Alzheimer Okulu
ALZHEIMER OKULU NEDİR?
Alzheimer Okulu 2018 yılında, spesifik çalışma alanı Alzheimer ve diğer tür demanslar olan nöroloji hekimi Dr. Sevda Sarıkaya öncülüğünde Türkiye’de hayata geçirildi. Dr. Sevda Sarıkaya’nın Washington/ABD’ye taşınması ile birlikte 2019 yılından 2024 yılına kadar, sadece hasta yakınlarının katıldığı ücretsiz bir eğitim projesi olarak online devam ettirildi. Alzheimer Okulundan şimdiye kadar 6500 hasta yakını mezun edilmiştir. Projenin amacı, hasta yakınlarının Alzheimer ve diğer tür demanslarla ilgili profesyonel bir eğitimden geçmeleri, hastalarıyla yaşadıkları günlük sorunlarda nasıl yaklaşım sergilemeleri gerektiğini öğrenerek yaşam kalitelerini artırmaları, gereksiz ilaç girişimlerini ve hastane gidişlerini azaltmak için semptom kontrolünü öğrenmeleriydi. Alzheimer Okulu, Eylül-2024 itibariyle genişletilmiş ve geliştirilmiş formatıyla Patreon üzerinden üyelikle devam edecektir. Aşağıya okulun kurucusu Dr. Sevda Sarıkaya’nın Patreon’daki formatla ilgili mesajını ve en altta Alzheimer Okulu Patreon kanalının bağlantısını bulabilirsiniz.
’Bilmeyenlere en özet: Ben Sevda Sarıkaya. Kariyerini Alzheimer ve diğer demanslar üzerine inşa etmiş, 20 yılın üzerinde tecrübesi olan, Türkiye’de ve şu anda yaşadığım yer olan ABD’de sayısız sosyal sorumluluk projesine imza atmiş bir nöroloji hekimiyim. Alzheimer Okulu 2018 yılında başlattığım, Seattle, Washington’a yerleşmemle birlikte online olarak devam ettirdiğim, şimdiye kadar 6500 kişinin eğitim aldığı bir sosyal sorumluluk projesidir. Çok büyük bir emekle tecrübemi eğitime döktüğüm Alzheimer Okulunu önceki haliyle sürdürebilmem çok zorlaştığından, sürekli yeni çalışmalar, tedaviler ve güncel bilgileri sunabilmem için tam zamanlı bir işe yakın emek ve zaman gerektiğinden Patreon üzerinden üyelikle güncel bir video kütüphanesi gibi bir formata geçmeye karar verdim. Temel Alzheimer Okulu eğitimlerinde kabaca anlatılacaklar: Alzheimer ve diğer tür demansların tanımı ve birbirlerinden farkları, alttında yatan patolojik mekanizmalar, tedavi seçeneklerinin hangi mekanizmalar üzerinden işlediği, tedaviden beklentilerimiz gibi ön derslerden sonra günlük hayatta hastanızla karşılaştığınız sorunlara nasıl yaklaşmanız gerektiği tek tek sorunlar üzerinden anlatılıp, gerçek hasta örnekleriyle tartışılacaktır. Bu sorunlar kabaca; hastanın söylediklerini tekrar tekrar anlatması, banyo yapmak istememesi, evinde olduğu halde evime gideceğim şeklinde krizler çıkması, şüphecilik, olmayan şeyleri olmuş gibi anlatması, uyku sorunları, hijyen sorunları ve daha burada sayamadığım yüzlerce sorun. Kısacası hasta ve hasta yakınlarının hayat kalitesini artırmak için neler yapılması gerektiğini konuşacağız. Yedi yıldır düzenlediğim bu eğitimlerde zamanla konular gelişti ve genişledi. Hasta yakınlarından gelen geri bildirimler sonrasında birçok ek eğitim eklendi. Temel Alzheimer Okulu eğitim videolarına ek olarak, tüm yeni tedavi çalışmalarını/konunun uzmanı olarak beklenti ve çekincelerimi paylaştığım, alandaki diğer yürütülen çalışmaları anlattığım güncel videolar da gelecek. Her hafta cuma akşamı yeni bir video yüklenecek. Bir hafta Temel Alzheimer Okulu Eğitim videosu, diğer hafta yeni gelişmelerle ilgili video şeklinde devam edecek. Zamanla videoların içeriği için sizlerden gelen geri bildirimlerle oylamalar yapmayı planlıyorum. Bir de bağışçı üye seçeneği var. Onlara da teşekkür olarak bir saatlik birebir Zoom üzerinden danışmanlık vereceğim. Detaylara üyelik seçeneklerinden ulaşabilirsiniz. Kanalın gelecekteki devamlılığını, içeriğine kıyasla sembolik belirlenen ücretli üyelikler ve bağışçı sayısı belirleyecektir. Kanalın kalıcı olabilmesi için elimden geleni yapacağımdan şüpheniz olmasın.
Kıtalararası sevgi ve esenlik dileklerimle!
Sevda Sarıkaya, Seattle, Washington
UYARI: Bu hesaptan aldığınız bilgilerin hiçbirisi medikal tavsiye yerine geçmez. Hekiminizle görüşmeden hastalarınıza hiçbir uygulamada bulunmayınız!’
Alzheimer Okulu Patreon kanalı üyeliği için BURAYA tıklayınız.