Uykusuzluk neden iştah açar?
Bu yazı Dr. Sevda Sarıkaya’nın 26.10.2019 tarihli Beyin ve Zihin köşe yazısından alıntıdır. İlgili bağlantıyı en altta bulabilirsiniz.
Uyuyamadığımız gecelerde buzdolabının kapısını aşındırır dururuz. Ayrıca yemek istediklerimiz pek de sağlıklı yiyecekler değildir. Dolaptaki bol karbonhidratlı yiyecekler gözümüzü döndürür. Sonunda iştahımıza yenik düşüp, bulduğumuzu mideye indirmemiz kaçınılmaz olur. Peki bu karşı konulmaz iştahın nereden geldiğini hiç düşündünüz mü? Şubat 2016’da Sleep dergisinde yayımlanan bir çalışmada uyku-yemek davranış ilişkisi araştırılmış. Uykusuzluğun endokanobinoid sistemi etkileyerek iştahı açtığına dair kanıtlar bulunmuş. Vücudumuzun birçok bölgesinde iştah, duygudurum, uyku, ağrı, öğrenme ve hafıza ile ilişkili görevleri olan endokanabinoid sisteme ait reseptörler yani alıcılar vardır. Bu sistem bir nevi bedenimizin kendine ince ayar yaptığı, tüm organların bir orkestradaki enstrümanların uyumu gibi beraber çalışmasına olanak veren bir sistemdir. Uyku-yemek davranış ilişkisini araştırma amaçlı yapılan çalışmaya 14 kişi alınmış. Dört gece boyunca uyku davranışları gözlemlenmiş. Katılımcıların 6’sı her gece ortalama 7,5 saat uyurken, diğer 8 tanesinin geceleri ortalama 4 saat uyuduğu gözlemlenmiş. Çalışma süresince tüm katılımcılara aynı beslenme düzeni uygulanmış. Her bir katılımcıya iştah, duygudurum, açlık hissi, irritabiliteyi sorgulayan bir anket uygulanırken, kanda açlıkla ilgili hormon ve biyokimyasal düzeylerine bakılmış. Uykusuz kalanlarda 2-AG (arachidonoylglycerol) adı verilen iştah ve enerji ile ilişkili endokanabinoid miktarının gündüz saatlerinde çok fazla değişkenlik gösterdiği gözlenmiş. Sonuç olarak gece uykusu yetersiz olan kişilerin, iştahtan sorumlu endokanabinoid miktarındaki değişimlerden dolayı, daha fazla yemeye meyilli oldukları tespit edilmiş. Çalışmanın sonunda tüm katılımcılara açık büfe yemek verildiğinde yetersiz uyuyanların, sağlıksız ve bol kalorili yiyeceklere daha fazla yöneldiği gözlenmiş. Böylelikle yetersiz uyuyanlarda, fazla yemenin dışında, yemeye meyilli olunan yiyeceklerin de yüksek karbonhidrat içerikli sağlıksız yiyecekler olduğu görülmüş.
Yazının orjinaline BURADAN ulaşabilirsiniz.