Premenstruel dönemde tatlı krizleri ile nasıl başa çıkılır?

    Bu yazı Dr. Sevda Sarıkaya’nın 06.07.2019 tarihli Beyin ve Zihin köşe yazısından alıntıdır. İlgili bağlantıyı en altta bulabilirsiniz.

    Yıllardır süregelen yaygın bir görüş var. SKadınların premenstruel dönem olarak adlandırılan ovulasyon (yumurtlama) döneminde tatlı, özellikle çikolata isteği çok artar. Bu durumun hormonal değişimlerden kaynaklandığı düşünülür. Östrojen seviyesinin en düşük, progesteron seviyesinin ise yüksek olduğu bu dönemde kadınlar, normalden 500 kalori daha fazla almaya eğilimliler. Kadınların yüzde 65’inde premenstruel dönemde tatlı bir şeyler yeme isteği oluyor. Karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek olan çikolata yenilmesinin nedeni budur. Bu isteğin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte çikolatanın beyindeki seratonin düzeyini artırması ve bu şekilde iyi ve mutlu hissetmeye sebep olmasının etkili olduğu düşünülüyor. Peki bu dönemde kötü beslenmekten kaçınmak için neler yapılabilir? Tam tahıl içeren gıdalar, kuru fasulye, mercimek gibi kompleks karbonhidratlar tüketmeli. Her ne kadar istek yoğun olsa da yağ, tuz ve şekerden kaçınmak gerekir. Çünkü yağ, tuz ve şeker ne kadar tüketilirse sonrası o kadar fazla acıkırsınız. Kafein ve alkolden kaçınmak. Yoğurt, peynir gibi bol kalsiyum içeren gıdalara ve yeşil yapraklı sebzelere yönelmek gerekir. Bu dönemlerde magnezyum desteği de alınabilir. Günde 50 mg B6 vitamini ve günde 150-300 IU arası Vitamin E de alınabilir. Kadınların yüzde 20-40’ında premenstruel dönemde yeme isteğinin artmasının yanı sıra duygu durum değişiklikleri ve başka bulgular da görülebilir. Premenstruel sendrom denilen bu durumda bir kadın hastalıkları hekimine görünmek gerekir.

    Yazının orjinaline BURADAN ulaşabilirsiniz.

    Yok